Leerlingen en ouders


Maak kennis met de praktijkgerichte programma’s

Vanaf  schooljaar 2024-2025 is het voor gl en tl-scholen mogelijk om hun leerlingen praktijkgerichte programma’s aan te bieden als keuzevak en examenvak. Binnen het onderwijsprogramma kunnen gl- en tl-leerlingen aan het einde van het tweede leerjaar kiezen om in leerjaar 3 en 4 een praktijkgericht programma te volgen, voor zover hun school dit vak heeft opgenomen in hun aanbod. Het praktijkgericht programma wordt afgesloten met een schoolexamen.

Wat doe je tijdens dit vak?

Tijdens dit vak voer je als leerling realistische opdrachten uit, onder andere  voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven, bij niet-commerciële instellingen of het vervolgonderwijs. Door deze opdrachten leer je meer over jezelf en je talenten. Ook maak je kennis met verschillende werkvelden. Zo doe je praktijkervaring op. Op deze manier ontdek je wat voor jou de juiste keuze is voor het vervolgonderwijs in het mbo of het havo.

Onderzoek naar de leerbehoefte van jongeren

In de ontwikkeling van de plannen voor het praktijkgerichte programma heeft het Ministerie van OCW gevraagd aan Youngworks om het jongerenperspectief op de praktijkgerichte programma’s te onderzoeken. De bijhorende vraag luidde: welke leerbehoeften hebben jongeren op het vmbo-gl en -tl en welke kansen zien jongeren voor praktijkgerichte programma’s?

Zie ook de website van Youngworks.

Wil je meer weten over het praktijkgericht programma?

Bekijk dan de veelgestelde vragen onderaan deze pagina of vraag er eens naar op school. Wie weet bieden zij jou straks de mogelijkheid om een praktijkgericht programma te volgen.

Deze website is in ontwikkeling. Regelmatig verschijnt hier meer interessante informatie.

Veelgestelde vragen voor leerlingen en ouders