Scholen en docenten


In 2024 is er voor alle gl en tl-scholen de mogelijkheid om hun leerlingen praktijkgerichte programma’s aan te bieden als erkend examenvak. Binnen het onderwijsprogramma kunnen gl- en tl-leerlingen aan het einde van het tweede leerjaar kiezen om in leerjaar 3 en 4 een praktijkgericht programma te volgen.

Wat is een praktijkgericht programma?

Tijdens dit programma voert de leerling praktische en realistische opdrachten uit voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven, instellingen of vervolgonderwijs. Door deze opdrachten leren leerlingen meer over zichzelf en hun talenten. Ook maken zij kennis met verschillende werkvelden. LOB is een groot onderdeel van dit vak. Op deze manier ontdekken leerlingen welke keuze voor het vervolgonderwijs in het mbo-4 of het havo het beste bij hen past.

Hoe ervaren docenten het praktijkgerichte programma?

Bekijk hier de video van docenten Anneclaar Ferguson (De Toorop mavo), Dave Arts (Metameer) en Anton Mimpen (Het Goese Lyceum), die vertellen over hun ervaringen met het praktijkgerichte programma en welke meerwaarde het biedt voor hun leerlingen en school.

Meer inspiratie? Bekijk ook de artikelen op de pagina inspiratie.

Wat kan ik nu al doen om mij voor te bereiden op de praktijkgerichte programma’s in 2024?

Deze website is in ontwikkeling. Regelmatig verschijnt hier meer interessante informatie.

Veelgestelde vragen schoolleiders

Veelgestelde vragen docenten

Meer inspiratie?

Bekijk ook de inspiratie-artikelen.

Factsheets scholen en docenten

PGP Factsheet Schoolleiders

Vragen?

Heb je vragen over de praktijkgerichte programma’s? Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen verzameld.