Beleid
Heb je vragen over het praktijkgerichte programma? Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen over het beleid verzameld. Staat je vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in.
Zoeken in de index
Alle scholen met een gemengde leerweg (gl) en/of een theoretische leerweg (tl) mogen vanaf schooljaar 2024-2025 een of meerdere van de dertien praktijkgerichte programma’s als examenvak aanbieden. De school bepaalt of zij het praktijkgericht programma zal aanbieden. Scholen kunnen straks dus kiezen: ze kunnen het huidige onderwijsprogramma blijven aanbieden, of het praktijkgerichte programma eraan toevoegen. Leerlingen kunnen een praktijkgericht programma kiezen dat door hun school wordt aangeboden. Dit schrijft Minister Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij een aantal voorgenomen besluiten over de invoer van de vrijwillige praktijkgerichte programma’s vanaf schooljaar 2024-2025 toelicht.
Het voornemen is om in de gl het praktijkgericht programma niet mee te laten tellen als extra vak in het doorstroomrecht. In de tl is het voornemen om het praktijkgericht programma wel mee te laten tellen als extra vak in het doorstroomrecht. Dit verschil bestaat omdat tl-leerlingen al een avo-vak meer hebben, wat de aansluiting op de havo bevordert. Zolang formeel nog geen praktijkgericht programma op de havo is ingevoerd, en er een grote mate van overlap blijft bestaan in de verschillende praktijkgerichte programma’s, is het voornemen om het praktijkgericht programma niet mee te laten tellen als extra vak in het doorstroomrecht in de gl.
Ja, een leerling kan met elk praktijkgericht programma doorstromen naar het mbo.
Een leerling mag niet zowel het beroepsgerichte als het praktijkgericht programma volgen binnen een examenprogramma. Een leerling kan wel het praktijkgericht programma extracurriculair volgen, naast het examenprogramma met het beroepsgerichte programma daarin.
Minister Wiersma is van plan om een subsidieregeling open te stellen voor scholen die het pgp vanaf 2024-2025 willen aanbieden. Deze subsidieregeling moet eerst ontwikkeld worden. Dit proces wordt zo snel mogelijk in gang gezet. Zodra duidelijk is wanneer scholen subsidie kunnen aanvragen, zal dat vermeld worden op de gebruikelijke kanalen.
In het havo wordt momenteel eveneens een pilot met praktijkgerichte programma’s gedraaid. In de pilot praktijkgerichte programma’s in de gl en tl wordt ernaar gestreefd om deze programma’s zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijkgerichte programma’s die in het havo beproefd worden.
De wet maakt het mogelijk om vanuit de gemengde en theoretische leerwegen doorlopende leerroutes met het mbo in te richten. Met het praktijkgericht programma vragen we scholen om een samenwerking met het mbo (en havo) op te zetten of te intensiveren. Dit ten behoeve van het opbouwen en onderwijzen van het praktijkgericht programma. Te denken valt aan het opstarten van een samenwerking op het gebied van levensechte opdrachten, gebruik van mbo-faciliteiten, gezamenlijk LOB, stages, inzet van mbo-docenten/-studenten, enzovoort. Maar dus ook het inrichten van doorlopende leerroute(s).
De invoering van de nieuwe leerweg vergt een aanpassing van de wet. De minister wil een dergelijke stelselwijziging niet overhaast invoeren, maar bezien tegen de achtergrond van een bredere discussie over de versterking van het beroepsonderwijs. Minister Wiersma heeft daarom op dit moment nog geen wetsvoorstel nieuwe leerweg ingediend bij de Tweede Kamer.
De minister wil in tegenstelling tot zijn voorganger de nieuwe leerweg niet in 2024 invoeren, maar eerst bezien in het kader van een bredere discussie over de versterking van het beroepsonderwijs. Daar heeft hij meer tijd voor nodig. Hij heeft daarom nog geen wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.
De nieuwe leerweg is een stelselwijziging, namelijk de samenvoeging van de gemengde en de theoretische leerwegen. Het praktijkgericht programma is een nieuw vak en vergt een aanpassing in het curriculum.
Minister Wiersma denkt op dit moment na over de manier waarop hij het voorbereidend beroepsonderwijs wil versterken. In de Kamerbrief die gepland staat in de eerste helft van 2023, zal hij dit in een ‘brede visie op het beroepsonderwijs’ uitwerken.